- 4. februar 2021
- by Christiansvane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set1.098
Tortillas er fundamentet for megen mad i Mexico.
Følger du denne opskrift, har du en tortillas til en lækker blød taco. Men du kan også slice disse tortillas i 6-8 stykker og knalde dem i en ovn ved 200 grader varmluft. Så er du på vej til at få nachos.
Du skal skal bruge Masa harina! Fx af mærket Maseca. Der er ingen vej uden om. Jo, du skal gå over i en hvedetortillas. Men de er ikke lige så gode, som disse ægte majstortillas.
Masa harina er det fineste malede majsmel. Melet laves specielt til de bløde majstortillas, hvor de gennemgår en specielt proces, som hedder nixtamalisering. Nixtamal er en traditionel og lidt speciel mexicansk madlavningsmetode. I processen iblødsættes majskernerne i en alkalisk opløsning (ofte med kalk). Dette hjælper bl.a. til nedbryde majsens struktur, øge næringsværdien, ændre smagen, samt ændre den kemiske måde, som melet opfører sig på i madlavningen. Derfor kan du ikke bare anvende dansk majsmel til at lave dine tortillas med. Så får du et helt andet resultat.
Der er mere gods i disse tortillas end i de hvedetortillas, som du køber i supermarked. Lad mig sige det sådan her: Når du først har prøvet disse, vil du ikke vende tilbage til supermarkedets tortillas. Kun hvis dovenskaben rammer dig…
Tortillas
Værktøj
- 1 Tortillaspresse
Ingredienser
- 400 g masa harina mel – se fx efter mærket Maseca
- 1 ½ spsk salt
- 6 dl lunkent vand
Sådan gør du
- Blander masa harina med salt og lunkent vand i en stor skål (jeg smed det i røremaskinen). Bland bland. Det kan godt virke melet og smuldret. Dejen skal have en konsistens a la modellervoks-agtig-ish.
- Pak dejen inden i plastikfilm og lad dejen hvile en halv times tid i køleskabet (kan springes over, hvis du har travlt i madkundskab; så hviler vi måske dejen 10 minutter i fryseren i stedet).
- Del dejen i 16 stykker og form dem til lille kugler.
- Smid hver enkel kugle i en tortillapresser mellem en opskåret plastikpose (se nedenstående billeder). De færdige tortillas skal være ca. 8-10 cm i diameter. Du kan også presse dine tortillas mellem to pander eller skærebræt. Bare husk plastikposen, således dejen ikke sidder fast i presseren eller panderne.
- Varm en pande op til høj varme. Bag dine tortillas på begge sider. Ingen fedstof på panden! Læg de færdigbagte tortillas ind i et viskestykke i et fad. Så holder de sig lune og bløde.
Tip til opskriften
Det kan ske at dine tortillas virke sprøde, når de lige er bagt. No worries… Så længe du smider dem i et viskestykke i et fad og omslutter viskestykket godt, skal det nok gå. Så har du bløde, dejlige og friske tortillas, når du skal spise.
Fra tortillas til nachos!
Smid dine færdigbagte eller daggamle tortillas på en bageplade med bagepapir. Bag dem i ca. 10-15 minutter ved 200 grader varmluft til de er sprøde. Voila. Du kan evt. pensle dem med olivenolie. Det gjorde jeg ikke.
Du kan også smide dine nachos i frituren = helt anden sprødhed = helt anden mængde kalorier!
Velbekomme.